agresivita adoptaka v parku

Moderátor: Klub adopce chrtů

agresivita adoptaka v parku

Příspěvekod Arangelo » pát led 09, 2009 10:10 am

Hned se vytasim s nasim problemem. Mam doma adoptovaneho greyhounda uz dva roky brzy mu bude 8let. Doma zije se smeckou chrtu a se smeckou jorku a s dvouma kociccakama bez problemu. Do prace za mnou chodi mnoho psu a k nam domu take. Na veliky pozemek kolem domu pusti kazdeho psiho kamarada. Muj Willy je naprosto v pohode,je pratelsky a pesany miluje. Kdyz prisel tak se zamiloval do sveho velikeho afganicho brachy. To byl nas samec alfa.

Od zacatku jeho prijezdu v parku ho strasne rozciluji kola a pobihajici psi vsech velikosti. Kdyby nebyl na voditku okamzite by utocil a natvrdo. Vedle afgana alfi se nechal okriknouta dal pokoj. Nas alfa bohuzel umrel asi pred rokem a od te doby se willyho agresivita stupnuje a stupnuje. Okriknuti nepomuze, chytnout za ucho pomuze jen na maly okamzik. Proste venku mam z bezproblemoveho mazlika psa baskervila. Nepomuze ani kdyz v psim hristi je bez voditka. stejne jde do utoku. K zadnemu utoku zatim nedoslo mam oci ve predu i v zadu, psa na voditku i s kosikem.

Da se s tim v teto fazi neco delat?

Jinak willy je velmi citlivy pes, staci abych doma zvysila hlas at uz na psa nebo na manzela :-) a on se stahuje do sebe a klepe se. Placnout ho tak se asi zhrouti, na rozdil od nasich afganich flegmaticek.
Uživatelský avatar
Arangelo
 
Příspěvky: 9
Registrován: čtv led 08, 2009 7:13 pm
Bydliště: Praha

Re: agresivita adoptaka v parku

Příspěvekod Ludek » ned led 11, 2009 4:34 pm

Hola,berte tento postup jako te,kterým bych se ubíral já a který mám vyzkoušený na x psech ne právě pevného naturelu.Pokud nebudede sto převýchovu dokončit touto cestou,v žádném případě ji nezapočínejte,protože ustat v půli cesty je to nejhorší,coby se mohlo Vašemu psu stát.

Pes je osmiletý,většího plemene,pokud správně chápu tak po závodní kariéře.Tyto aspekty z něj rozhodně nečiní v prognóze psa bůhvíjak dlouhověkého.Proto není čas na nějakou dlouhodobou převýchovu,jejíž úspěch je ( a nevěřte klišé oponentů) spíše ve hvězdách.
Pes byl OK s alfa samcem. Pokud opravdu tento samec dokázal zastavit psa v agresivitě je zřejmé že je schopen respektovat autoritu. Nevěřím,že by se agresivita nastartovala separačním syndromem po jeho smrti. Takže ještě jedna možnost kterou agresivitu nastartovala je možný somatický problém.
Vycházejme však z onoho respektu vůči vůdci smečky.Vaše cesta se tedy musí ubírat zastrašením.Ač to zní pro uši mnohých navoněných dam strašně,pokud mu neukážete zač je toho loket,bude to horší a horší.Toto násilí však vybalancujte zvýšenou pozorností vůči převychovávanému psu.Více se s ním mazlete,snažte se s pamlskem upevňovat přivolání a vůbec ho preferovat před ostatními ať nezatrpkne na nějaké neměnné pozici otloukánka.
Už to že se povícero psů vychovává jako smečka je ohromná chyba,smečkové chování by mělo býti potlačeno,stejně jako jiné přirozenosti psa o které nestojíme.O tom ale brzy napíši něco obsáhlejšího,netrapte se tím tedy,dělá to tak spousta lidí.
Pořiďte sistahovací obojek,to pokud jste od rány,pokud ne tak ostnatý s co nejmenšími segmenty,protože tak budou nejostřejší.Vyhledejte onu situaci kdy dochází k závadnému chování a v momentě jeho startu spolu s povelem fuj se psem škubněte tak,že poletí vzduchem.Nebojte se,neublížíte mu.Ano bude přepadlý,ale pokud se k němu budete vzápětí normálně chovat,tak jej to přejde.Myslím tím že nebudete pokračovat ve vyčítavých dotazech typu - co to děláš?takto se chová?etc. anebo naopak mu po trestu začnete nějak podlézat.
Nic než suchý prudký zákrok,jež se bude opakovat okamžitě a s ještě větší silou,pokud ten předchozí nepomůže.Problém je co s lidmi vůkol.Před pár lety přibyl v rámci tréninku na jakousi výstavu v Klánovicích, jeden můj známý s dobrmanen,který byl zachráněn z útulku,byl ve špatné kondici a měl stejný problém.Po každém vadném projevu jej zastavil podobným zákrokem a protože pes projevoval agresivitu i vůči němu,strhnul jej na zem a kleknul na krk do zvládnutí situace.Okolostojící čumilové místo aby s pootevřenými ústy zírali,jak se dokázal pokaždé výborně se situací vypořádat,semkli se do několika skupin - nemohou být pohromadě neb by se pozabíjeli - a počali mu mýt prdel svými klevetami.Raději se evakuoval.
Vy to ale nevzdejte a pokud neseženete známé předem poučené,tak to prostě udělejte v parku.Lidi nelidi.Jen dbejte nepřítomnosti dětí,mohou to vzít jako vzorek správného chování ku psu a pak budou kruté.
Po několika lekcích přímého zastavení agresivity(opravdu jen 2 až 3 úspěšné) připojte při trhnutí s povelem fuj,povel ke mě(nebo ten,kterým jej přivoláváte) a po umístění psa do polohy kterou ovládá(t.j, jakákoli blízko Vás ) jej odměňte pouze verbem.Opět jen obyčejným,mírně laskavým tónem pronesené hodný.
S tímto pokračujte až do odeznění agresivního chování ,t.j. zastrašení psa.Až poté můžete při setkání se psem,když Váš pes nezareaguje,psa na vodítku přivolat a po umístění do polohy důkladně pochválit a odměnit.
Proč to?Vysvětlím na příkladu. Pár dnů zpět jsem potkal na vycházce se psem asi sedmi nebo osmiměsíční odchov naší "nejlepší chovatelky"dobrmanů. Fenu prodala asi jako půlroční s tím,že v tomto věku je to úplně to nejlepší,protože pes už poslouchá.Myslím si ,že nejhorší adoptovaný chrt musí být povahově lepší než tento živočich.Neustále s e vřeštíc vrhal na mého na volno puštěného psa,který stál ani se nehnul a po celou dobu přátelsky vrtěl ocasem.
Majitel feny ji vždy chytil ,přidržel za obojek a chválil.Mylně si myslel že ji tím uklidní.To je největší blbost,převzatá z péče o naši psýchu.Pes není humanoid a takto mu prostě nelze přerušit nekonečný výlev adrenalinu.Řekl jse mu že je to nesmysl. Bez úspěchu.Chodím raděj venčit jinam.
Takže teď jsme už ve stadiu,kdy je Váš pes neagresivní na vodítku a po potkání jiného psa se po Vašem povelu (anebo automaticky) řadí do pozice pro přivolání.Teď je čas na elektrický obojek.Pokud kroutíte hlavou,přečtěte si první dvě věty. Pokud ani toto přečtení nepomůže ,obraťte se na někoho jiného.
Pokud je to OK,vězte že po dvou měsících jste be z problému. :wink:
Uživatelský avatar
Ludek
Site Admin
 
Příspěvky: 968
Registrován: stř led 17, 2007 8:41 pm

Re: agresivita adoptaka v parku

Příspěvekod Arangelo » pon led 12, 2009 1:51 pm

moc diky za rady. Dnes sem koupila retizak a zaciname. budu informovat o nasich pokrocich. Nejsem tip co by se se psem bal zatrast takze snad se zdari a z naseho greye bude fajn pes.

K elektrickemu obojku se nedostanem, protoze bez voditka to s adoptovanymi chrty nejde. tedy vse jde ale je to na hodne dlouhe lokty. Dostihovy chrt je taktrochumagor co pobezi za navnadou i se zlomeninou nohy. takze na neoplocenem prostorubez voditka to radeji skouset nebudem. kdyz odstranime agresivitu vuci psum v parku a na psim hristi budu to povazovat za velky uspech.

Zaujalo mne to smeckovani a casta chyba nas panu. Jak by mnela fungovat spravne smecka? Do ted sem to skutecne nechavala at si to vyresi. Fena alfa ja a pak jierarchie ostatnich. Coz jestli chapu je spatne. urcite ste o tom psal muzetemi dat link nez sezacnu zde orientovat?
Uživatelský avatar
Arangelo
 
Příspěvky: 9
Registrován: čtv led 08, 2009 7:13 pm
Bydliště: Praha

Re: agresivita adoptaka v parku

Příspěvekod Ludek » pon led 12, 2009 9:14 pm

Znal jsem greye Petry Herdové,který měl složenou ZVV2 v době,kdy ta zkouška znamenala více než IPO3 dnes. Věřte mi,že ať je váš pes chrtem a ke všemu adoptovaným,stále je psem a přivolání lze naučit.Pokud bude motivován pro příchod a omezen při nekázni nevěřím,že bych to nedokázal. Rozdíl mezi mnou a průměrným chrtařem,jenž má chrta zažitého jako synonymum pro úprk,je jen a jen má víra v úspěch. Budete-li si nezlomně věřit,dokážete to. K tomu aby se pes přivolání naučil,je nezbytné jej pouštět.Čiňte tak v oploceném prostoru tedy.
Co se smečkovéh hierarchie týče,je to nežádoucí jev,s kterým se lze lehce vypořádat.Nemám žádný link a ještě jednou ,nic se neděje - dožila jste dneška s hirearchií,tak to ještě nějaký pátek vydržte a dočtete se to.Nechci zveřejňovat ještě nepublikovaný článek.Pochopte mne prosím :wink:
Uživatelský avatar
Ludek
Site Admin
 
Příspěvky: 968
Registrován: stř led 17, 2007 8:41 pm

Re: agresivita adoptaka v parku

Příspěvekod Arangelo » čtv led 22, 2009 4:03 pm

Znal jsem greye Petry Herdové,který měl složenou ZVV2 v době,kdy ta zkouška znamenala více než IPO3 dnes. Věřte mi,že ať je váš pes chrtem a ke všemu adoptovaným,stále je psem a přivolání lze naučit.Pokud bude motivován pro příchod a omezen při nekázni nevěřím,že bych to nedokázal


urcite je to velmi zajimave tema na samostatny text. U meho afganiho poteru sem rozhodnuta vyhledat odbornou pomoc a meho afganiho juniora naucit privolani stoprocentni. Pevne verim, ze to pod dohledem dokazem.
U greyhounda sem rospolcena. preci jen 5 let ho tvrde trenovali, nehledet na bolest, nehledet na nic a stvat a stvat a stvat. Jen ta skusenost, ze za navnadou bezel dal s totalne zlomenou nohou a nezastavilo ho to /oskliva zkusenost/, mam pochybnosti, zdali by to privolani bylo stoprocentni a ta jejich rychlost je tak neuveritelna, ze asi na tohle jsem moc velky srab a diky velikemu pozemku kolem baraku se priznam, ze to ani neni priorita.

Co se smečkovéh hierarchie týče,je to nežádoucí jev,s kterým se lze lehce vypořádat.Nemám žádný link a ještě jednou ,nic se neděje - dožila jste dneška s hirearchií,tak to ještě nějaký pátek vydržte a dočtete se to.Nechci zveřejňovat ještě nepublikovaný článek.Pochopte mne prosím :wink:


jasne nam to tak funguje uz mnoho let takze ani po precteni clanku neverim, ze hned sama zacnu menit zabehle tempo nasi smecky ale opravdu mne to zajima a na clanek se moc tesim :wink:

Jinak k smaotnemu problemu. Uz nyni mame nepatrne zlepseni. Stacilo nas neduh netrpet a opravdu se zklidnujem. nosime retizak. kdykoliv vidim, psa sem pripravena v momente kdy uz se chystame steknout zatahnu a zarvu. Villy je ok, tvari s eukrivdene co na mne jecis ale opravdu na psy uz hartusi spise sam pro sebe. Prochazeni kolem psu to jeste ok nemame. ziri on i ja. asi vypadame dost psychopaticky ale nevzdavame to :wink: . my se to proste naucime :wink:
Uživatelský avatar
Arangelo
 
Příspěvky: 9
Registrován: čtv led 08, 2009 7:13 pm
Bydliště: Praha

Re: agresivita adoptaka v parku

Příspěvekod Arangelo » pon led 26, 2009 3:20 pm

tak mame za sebou prave dvouhodinovou prochazku v parku a uz jen to ze neignoruji jeho stekani to ze stahovakem stahnu a kriknu nese ovoce. Williem dnes zastekal asi dvakrat zbytek zpozornel a uz sme ve fazi, ze okriknuti staci. Pokracujem dal. Kolo sme nepotkali tam to bude horci, zatim se dari :-q
Uživatelský avatar
Arangelo
 
Příspěvky: 9
Registrován: čtv led 08, 2009 7:13 pm
Bydliště: Praha

Re: agresivita adoptaka v parku

Příspěvekod Ludek » pon led 26, 2009 11:40 pm

Jsem rád,že jste úspěšná.Nemyslete si ,že je to hotové.Doporučuji vám stále použít trhnutí bez varování.Ono varování není na místě.Pes musí získat sebekontrolu. Chovat se hezky i bez varování.To znamená - trhněte s ním a až současně s tímto jej okřikněte.Jen tak získá vaše slovo platnost.
A nenechte se zlomit pintrádami,jenž do vás rejpou jako do sadistky.Pro psa je daleko větší utrpení než se podrobit vcelku krátkodobému a nepříjemnému útlumovému výcviku, být celý život na vodítku.A ve vašem případě bylo problém jej venčit i na tom vodítku.Pes a chrt zejména, musí mít možnost běžet a běžet a běžet. Jenže musí být ovladatelný. A toho lze docílit. Oponenti tvrdíc,že o chtech nic nevím se mýlí.Právě s tímto problémem - přivoláním,lovením zvěře a vůbec nekázní na volno,jsem se opakovaně s úspěchem potýkal. A netrvalo to bůhvíjakdlouho. Chrt je pes úplně stejný jako ti ostatní.Ona odlišnost v jeho tělesné stavbě nás vede k určité opatrnosti v použití síly, ale po prvém tréninku poznáte sama,že pes vzrušen utíkající kořistí či hnán adrenalinem do rvačky skoro nevnímá nějaké pocukávání a že nějaké pořádné trhnutí a třeba na ostnáči a nejlépe na přibroušeném je nejlepší mastí na jeho neduh,pramenící právě velmi často z nesvobody.Čiňte tak tedy i nadále,důsledně a nedbajíc škarohlídků,týrajíc své psy nadosmrti na vodítku a poznáte,že časem sama to vodítko nebudete potřebovat.Nezapomňte však v budoucnu psa vždy důkladně pochválit - doporučuji si přečíst přivolání tady na Abecedě výcviku.V případě kdy psa káráte trhnutím na vodítku však po odeznění vzruchu NIKDY PSA NECHVALTE!!!Také jej nechvalte,když v budoucnu nebude nijak negativně reagovat na okolojdoucí psy.To není důvod ku pochvale.Tak se totiž život má žít.Chovat se hezky :wink:
Uživatelský avatar
Ludek
Site Admin
 
Příspěvky: 968
Registrován: stř led 17, 2007 8:41 pm

Re: agresivita adoptaka v parku

Příspěvekod Arangelo » sob led 31, 2009 7:00 pm

achjo clovek se porad uci

Také jej nechvalte,když v budoucnu nebude nijak negativně reagovat na okolojdoucí psy.To není důvod ku pochvale.Tak se totiž život má žít.Chovat se hezky


tak presne sem chvalila a chvalila a chvalila :roll: no jo musime na tom pracovat oba dva ja i wiliem ale musim se pochlubit s pokroky, pod vasim vedenim.

Obrázek

tak presen takto sme pred par mesici MUSELI vencit v psim hristi. psi kolem nas na volno a Willy stekajici, stojici na zadnich se snahou sapat se na vse co nezna.

Obrázek

a ted se musim podelit s velkym uspechem naseho wilicka. Diky vasim rada a diky nasi upornosti : Drive pes baskervil, v psim hristi jedine s nahubkem a co nejvice casu na voditku. proste nesvar neignorujeme, stahovakm pridusime, kdyz je potreba ale v psim hristi uz vencime bez kose a na volno. Jasne neni vyhrano. jeste ma tendenci nekdy stekat, honickou se necha strhnout a tendence, ze by utocil je ale za dve hodiny s mnoha cizimi psy tak dva pokusy to se mi zda jako fantasticky uspech. Ano jecim ja, okrikuji a asi mne maji za blazna no a co klido. Hlaven ze si venceni uzivame tak jak mame a to je nejdulezitejsi

Obrázek

Obrázek
Uživatelský avatar
Arangelo
 
Příspěvky: 9
Registrován: čtv led 08, 2009 7:13 pm
Bydliště: Praha

Re: agresivita adoptaka v parku

Příspěvekod Ludek » pon úno 02, 2009 9:39 am

Hola,to jsem rád že se vám tak daří. A hlavně jsem rád tomu,že se konečně někdo zmínil,že některá z poraděných metod zabrala anebo třeba i nezabrala. Lidé se většinou na něco zeptají a když to dostanou,tak to berou jako samozřejmost a nehledíc na to že radu obdrželi "free" ,nechají si výsledek pro sebe ,aniž by se pokusili jen krátkou zprávou rozšířit kolektivní vědomí. Povinnost to jistě není,nemáme přeci komunismus,že. Ale slušné by to bylo.
Btw napadá mě,jak pochodila u pí.dochtorky Tereyska,co se jí chrt bál sám doma :wink:
Uživatelský avatar
Ludek
Site Admin
 
Příspěvky: 968
Registrován: stř led 17, 2007 8:41 pm


Zpět na Pro adoptované chrty

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron