Pes adopťák sám doma - odchod pánička

Moderátor: Klub adopce chrtů

Re: Pes adopťák sám doma - odchod pánička

Příspěvekod tereyska » úte úno 03, 2009 1:06 pm

Dobrý den..

nebudu si to brát osobně :wink:, jak jste psal o slušnosti v tématu agres.psa a určitě jak jsem již psala ..
tereyska píše:A nebojte určitě to pošlu dál pokud se nám bude dařit.. uvítám když to ostatním pomůže

Za paní doktorkou jedeme ve čtvrtek 5.2.2009 na Clinicu Na Bílou Horu v Praze, seriál ad převýchova psů se bude točit v březnu .. jsme rádi, i za zto, že jste nám pomohl s Vaší radou - zkušeností i když jsme jí zatím nezvolili z důvodů, které jsem již uvedla, ale budeme jí tam také probírat - tedy zatím soukromě s paní Mvdr. Žertovou. Pak dáme vědět více po naší první schůzce tedy po čtvrtku :) . Zatím jsem využili rady si jej méně všímat - tudíž mu nevěnovat tolik pozornosti a dveří se od té doby nedotkl - tedy nekousal do nich.( ťuk .. ťuk na dveře ) :) .
Štěkání není tak intenzivní i když pokňourává až pláče, ale již neštěká jak zblázněný, tedy tak se mi zdá zatím.. intervaly prodlužujeme kdy je sám doma.

děkuji zdraví Tereza :)
Blacky Tereza s Honzou Šťastní
http://www.tereyska.cz
Uživatelský avatar
tereyska
 
Příspěvky: 10
Registrován: ned led 11, 2009 8:41 pm
Bydliště: Praha-východ

Re: Pes adopťák sám doma - odchod pánička

Příspěvekod tereyska » úte úno 03, 2009 1:57 pm

..tak ještě ..
Po vyšetření našeho psa, nám sedativa nebyly dopručeny jak jsem již psala, ano Angelo.. jistě sedativa se používají např. na akce jako Silvestr atd., ale ne dlouhodobě, jako by tomu bylo v našem případě, klece samotné se nebojím, vím že Růža jí má v oblibě a cítí se v ní bezpečně, každý pes je ale jiný, ale i ní přemýšlím, že samotná by mohla taky pomoci, uvidím jak pořídíme na schůzce s paní MVdr. Žertovou, poslali jsme veškeré podklady spojené s naší návštěvou u ní + dokumentací od naší vet., před samotnou schůzkou, která je ve čtvrtek 5.2.2009 . Ví jak pes raugeje a jaké věci provádí, když nejsme doma, máme i nahrávky jeho "pláče" :wink: , tak si to s ní zítra vše osobně probereme i s Blackem. Vím a souhlasím naši pesani potřebují výchovu, proto tuto naši situaci řeším . Neříkám, že by rada pana Šilhavého byla špatná, važím si ho za pomoc a radu kterou nám dal.. dává tady i ostatním.

Děkujeme :)
Blacky Tereza s Honzou Šťastní
http://www.tereyska.cz
Uživatelský avatar
tereyska
 
Příspěvky: 10
Registrován: ned led 11, 2009 8:41 pm
Bydliště: Praha-východ

Re: Pes adopťák sám doma - odchod pánička

Příspěvekod Daniela » stř bře 04, 2009 5:06 pm

Dotaz pro Luďka
Mám štěně Maďarského ohaře a stejný problém,
o samotě vůbec není schopný vydržet, veterinář radil, že u tak dominantního psa jedině zlomit.
Mám ho 10dnů, nechávám ho samotného v dopoledních hodinách tak 4 až 5 hodin, buď je proštěká, nebo skáče na dveře a štěká, potichu je tak půl hodiny. Když jsem jen jako pryč tak zkouším když je zticha otevřít a odměnit ho, když skáče a štěká tak ho seřvu a tak mají sousedi nejen štěkajícího psa :?
Vaše rada je zajímavá a určitě pro psa nestresující, protože po pár dnech mám pocit, že je z něj závislák. A to vážně nechci ať mu způsobím trauma, které pak budu muset řešit někde odborně.
Vážím si toho, že píšete rady, že vám záleží pomoct .

Můj dotaz! Můžu použít váš návod na štěně? Beny je velmi učenlivý, v noci spí i v jiné místnosti hned od prvního dne bez problémů a nemám s ním žádné jiné problémy, po třech dnech chodí na volno a okamžitě pochopil k noze, děkuji za odpověď. Daniela
Daniela
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř bře 04, 2009 3:24 pm

Re: Pes adopťák sám doma - odchod pánička

Příspěvekod Ludek » stř bře 04, 2009 5:53 pm

Hola,

no jasně že můžete. Ono to je totiž ušité ponejprv na štěně. A nezbytné také dodat,že jsem tuto metodu okoukal při práci na dětské psychiatrii. Používá se u dětí - víte přeci že nejvíce strachu je v dětských ložnicích :evil: . Nebo ne ? Takže se toho rozhodně nebojte.Jen asi vyměňte veta. Ten váš potřebuje placku na čelo. Copak je stesk známkou dominance? A lámat štěňátko? To je opravdu hrůza :roll: .
Hodně štěstí a dejte vědět :wink:
Uživatelský avatar
Ludek
Site Admin
 
Příspěvky: 968
Registrován: stř led 17, 2007 8:41 pm

Re: Pes adopťák sám doma - odchod pánička

Příspěvekod tereyska » čtv bře 05, 2009 2:02 pm

SEPARAČNÍ ÚZKOST

Jedná se o přílišnou závislost na majiteli nebo na jiném členu rodiny. Pes zpravidla ještě před odchodem majitele dává najevo nervozitu, nechce od něj, lehne si ke dveřím, aby mu zabránil v odchodu. Ihned po odchodu začne štěkat, výt, škrábat na dveře nebo na zeď atd., kalí doma, močí, přestože byl řádně vyvenčen.

CO DĚLAT:
1. Nedávat před odchodem psovi větší množství krmiva. Stres může způsobit i zažívací potíže.
2. Netrestat psa za zničení věcí a za pomočení či pokálení – ke stresu ze samoty se přidá ještě strach z výprasku při pánově návratu a tím se problém porhloubí.

NÁVRH ŘEŠENÍ:
Navrhovaný program spočívá především ve změně chování majitele vůči psovi. My čtyři stupně, k dalšímu stupni se dá přistoupit vždy až ve chvíli, kdy pes i pán dokonale zvládli předchozí. Během celého nácviku ( 4- 6 týdnů ) by neměl zůstat pes sám doma. Není-li možné potom alespoň v poslední fázi.
Během prvních tří stupňů je je nutné se naučit psa ignorovat. Např. když Vám pes položí hlavu do klína, nehlaďte ho, nemluvte na něj, ale vstaňte a jděte si sednout jinam. Naučte psa chodit na procházky a hrát si s jinými osobami. Naučte ho mít rád svoje místečko i tím, že mu tam občas dáte žvýkací kost nebo jinou hračku – ne jinde. Věnujte mu dostatek pozornosti, ale ať je zřejmé, že výzvu ke hře, jídlu, procházce dáváte vždy vy. Všechny snahy psa o kontakt ignorujte. Vypadá to krutě, ale jen tak je možné odnaučit psa přílišné závislosti na pánovi a problém definitivně vyřešit.
PRVNÍ STUPEŇ: Vymezte si 40min času. Prvních 20min se psovi na 100% věnujte – intenzivní výcvik, aportování, hra, mazlení atd. Druhých 20min jej naopak 100 % ignorujte, nedívejte se na něj, nemluvte s ním, nedotýkejte se ho. Pokud přijde za vámi odejděte do jiné místnosti. Pes vy vás však měl možnost vidět. Toto cvičení opakujte cca týden.
DRUHÝ STUPEŇ: po 20min cvičení, her, od sebe psa fyzicky izolujte, buďto – můžete použít i klec nebo židli, či použít mříže nebo sušák do otevřených dveří. Absolutně jej ignorujte, ale dbejte aby na vás stále viděl. Po 20min ho pusťte, bez vítání, chválení – prostě jakby se vůbec nic nedělo a pokračujte ve své běžné činnosti. Cvičte tak dlouho až pes snese oddělení bez protestů, nervozity jako samozřejmost – opět cca týden..
TŘETÍ SRUPEŇ: opět 20min absolutní pozornosti, pak nechte psa v místnosti za zavřenými dveřmi (stále v bytě ) a posaďte se z druhé strany. Před odchodem dejte psovi na místo žvýkací kost nebo něco co budete pro něj vytahovat vždy při hraní a tomto trénování, na co se bude těšit. Můžete také použít – Kong – gumovou hračku naplněnou paštikou nebo něčím dobrým pro psa. Pokud uslyšíte škrábaní nebo nářek, beze slova zaklepte na dveře. Psa nechte zavřeného cca 5 min potom dveře otevřete a psa vypusťte, ale asi trak minutu si jej nevšímejte. Pak schovejte žvýkací kost, hračku nebo.. a psa pohlaďte, ale nějak přehnaně nechvalte. Stále se chovejte, jako že se nic neděje. Stejný postup zopakujte cca týden po sobě, pak izolaci prodlužujte postupně ( pokud jí snáší klidně ) až na 30min. Neodcházejte však z bytu. Věnujte mu hodně pozornosti při hraní a výcviku, ale vždy musí být jasné, že iniciativa jde z vaši strany.
ČTVRTÝ STUPEŇ: stále střídejte dvacetiminutovky her a nezájmu. V době kdy psa ignorujete .. vezměte do ruky klíče a zase je položte, oblečte si kabát a zase jej sundejte, obujte boty a zase sundejte, otevřete dveře a zase je zavřete. Tyto úkony provádějte i během celého dne, kdykoliv si vzpomenete, nedívejte se při tom na psa a nebavte se s ním . Před odchodem psa důkladně vyvenčit, unavit. Zavřete za sebou dveře, na práh položte zvenčí svoje tričko, ponožky, nebo jinou část svého oblečení, kterou jste měli na sobě a odejděte.. po pár vteřinách se vraťte, psa nechvalte ani se s ním nevítejte, minutu si ho nevšímejte a schovejte kost nebo tu hračku.. Postup opakujte, prodlužujte dobu, kdy se pes sám doma, střídejte délku intervalů. Vydří-li sám půl hodiny, většinou již delší čas snáší dobře.
Mvdr.Hana Žertová, Etologická poradna, Fillova 14, Brno, http://www.chovani.info

Tak my ještě přidáváme radu, že lze po dobu trénování používat i antidepresiva např. Anafranil 25mg - polde váhy Vám určí vet a také další pomůcky jako např. klec pokud byl třeba pes zvyklý.. jako u nás.

Mějte se krásně a ať Vám jde trénování jako nám. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv metodu.
Zdraví tereza a blacky šťastní
Blacky Tereza s Honzou Šťastní
http://www.tereyska.cz
Uživatelský avatar
tereyska
 
Příspěvky: 10
Registrován: ned led 11, 2009 8:41 pm
Bydliště: Praha-východ

Re: Pes adopťák sám doma - odchod pánička

Příspěvekod Daniela » stř dub 22, 2009 7:29 pm

Haló tady Daniela a Beny,
na problém jsme úspěšně vyzráli,
moc děkujeme za radu, oběma nám moc pomohla, Beník klec přijal v poho, dávali jsme mu tam jídlo a když tam vlezl sám tak odměnu, žádné nucení a trestání, nedodrželi jsme týden zvykání na klec, zvykal si asi 2 dny.
Po práškách byl unavený, ale ne mrtvý a asi po dvou třech hodinách byl schopný být vzhůru, ale v klidu, takže procházka a pak zase odpadl. Dávkování jsme přesně dodržely. Hlavně neměl žádný stres a netrpěl.Teď chodím na ranní, takže venčení v 5 ráno, vyčůrat a spát, pak jdou ještě holky před školou, domů chodím až o půl třetí, ale holky chodí ze školy v jednu a bez problémů. Když se vrací po venčení na kroužek, tak ucho za odměnu nebo jinou mlsnotku. Hlavně odpadlo štěkání, když odcházím nekňučí a je v klidu. Teď už to bere jako samozdřejmost. Doktor mě prášky napsat nechtěl, ale odkázala jsem ho na vaše stránky, dal mi 20 tablet Sedalinu forte 35mg a ještě nám dva zbyly. Takže osum dávek. Ta čtvrtka co dostával nakonec snad ani nemohla účinkovat.
Kdyby jste nám neporadil, tak by jsme už Beníka snad neměli, teď mám jen špatný pocit z té klece, ale vím, že dopoledne aspoň prospí a taky žádná nehoda, co se týče rozkousaného čehokoli a květináče na padrť, o to více se mu snažíme odpoledne nabít aktivitou. Má pět měsíců a je fakt učenlivý a šikovný.
Tak ať se všem pejskům daří a vám taky. Pa a pac Daniela a Beny
Daniela
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř bře 04, 2009 3:24 pm

Re: Pes adopťák sám doma - odchod pánička

Příspěvekod Lucie » čtv dub 23, 2009 6:53 pm

Mám radost, že jste spokojená a pes koneckonců taky. Mnoho štěstí ve vašem společném životě :e
http://www.lucieskopalova.com
tvorba www & fotografování
http://www.skolapropsy.com
výcvik psů & handling
http://www.autopujcovna.in
Autopůjčovna Brno
Uživatelský avatar
Lucie
Site Admin
 
Příspěvky: 925
Registrován: sob led 20, 2007 1:36 am
Bydliště: Brno

Re: Pes adopťák sám doma - odchod pánička

Příspěvekod MarkétaV » úte srp 25, 2009 7:32 pm

Až teď jsem zde objevila toto téma a je hodně zajímavé, hodně zajímavých rad, Luďku. Snad sem mohu vznést dotaz, ač nemám adopťáka :wink:

Pravděpodobně to též vyzkoušíme. Dalo by se říci, že pravidelný problém nemáme, občas se ale vyskytne...většinou nějaká nevole následuje po prodloužených víkendech atp.
Naše fena je v současnosti pouze v chodbě, jelikož byla dlouho naprosté destruktivní komando a doufám, že by tato metodika mohla částečně pomoci i v tomto a umožnila by jí pobývat v celém bytě (ač by to nevyužívala :D )

V současnosti fenu na klec zvyklou máme, považuje ji za své bezpečné místo, k dispozici je jí však vždy, je po celý den otevřená (což jsem pochopila, že by asi být nemělo). Ráno má jednu krátkou procházku, kde vykoná potřebu a následně cca po hodině jdeme min. na půl hodiny intenzivně "míčkovat". Celou dobu jí nenecháme spát.
Sama doma je cca 8-9 hodin, opět následuje krátká procházka "na potřebu", v závěsu za ní je pak večerní aktivita (většinou dlouhá procházka: kombinace vodítko/volno; cvičení, házení na nějaké louce atp.....). Po návratu většinou tak půl hodiny vzhůru odpočívá, vydýchává. V průběhu večera několikrát krátce doma cvičíme, pak většinou usíná, je vzbuzena na večerní potřebu (max. 10min) a jde se spát.
Víkendy máme aktivní.

Jestli jsem to správně pochopila, v naší současné situaci bychom tedy omezili pouze večerní spaní a přidali sedativa?

Na Vaší radě se mi hodně líbí to, že by její den dostal jasná pravidla, režim.


Za případnou radu mnohokráte děkuji.
MarkétaV
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob dub 04, 2009 6:54 pm

Předchozí

Zpět na Pro adoptované chrty

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron