Převýchova

Vše co se týká výcviku psů

Převýchova

Příspěvekod dave » úte lis 03, 2009 3:08 pm

Dobrý den,
mám 5letého labradora. V minulosti jsem ho naučil základní poslušnosti a protože na běžný život nám to stačilo, byl jsem natolik spokojený, že chodíme po venku bez voditka. jdu do obchodu na nákup, psovi řeknu sedni a on čeká až si ho zas vyzvednu, při procházce odběhne za psem a na přivolání se vrátí - přiznávám někdy to není zrovna rychlostí blesku, ale na druhou stranu není problém ho zvýšeným hlasem odvolat ani od háravé feny. Zkrátka na zkouškám by nám určitě strhli spoustu bodů za nesprávné sezení u nohy, otočky už asi ani neumíme, protože jsme je nikdy nepotřebovali, ale v běžném každodením životě nemáme problém. Naše venčení se ale změnilo v důchodcovské procházky, které se domnívám neprospívají ani jednomu z nás a také moje nová přítelkyně má o psa zájem a ráda by ho učila novým kouskům, proto jsme na internetu narazili na tyto stránky.
Rád bych začal používat míček jako výcvikou pomůcku, ale zřejmě jsem v minulosti udělal několik chyb. Kdysy jsem četl vnějaké knížce, že pes se nemá nechávat vyhrávat, že to v něm vzbuzuje dominanci a proto když jsme se o něco přetahovali pustil jsem věc méně čato něž jsem vyhrával já sám a taky jsem ho téměř hned naučil "pusť" abych mu to mohl znovu hodit. výsledkem je, že pes není míčkem tak fascinován jako ti vaši v ukázkách. Můj sice běží pro míček, ale cestou zpět ho klidně upustí a začne očuchávat něco na zemi. Také jsem nikdy pořádně necvičil aport tak je vysvětlo ve videu, ale stačilo mi, že pes přiběhl ke mě a protože věděl, že dostane odměnu (piškot) balonek vyplivnul já mu dal povel třeba k noze, sebral míček a znovu mu jej hodil. Takže nyní když jsem to chtěl zkusit podle vás a říkat ze začátku psovi aport s tím, že vlastně sedí před vámi a nekouše ho, výsledkem opět bylo, že přiběhl, já jsem ho usadil, chtěl zkusit "chaneling" a on to na mě vypliv :-) Je mi jasné, že mu to nemůžu cpát zpátky do mordy a tak se chci poradit jak postupovat?
Musím začít tím, že ho přivážu a budu dráždit? Vzpomínám si na to jak jsem ho učil štěkat na povel a tohle nezabíralo, díval se na s očima říkajícíma = to je moc vysoko, tam nevyskočím a po pár pokusech to vzdával, nakonec jsem ho prsty štípal do boku a to se mu nelíbílo tak zakvíknul a spolu s odměnou se z toho stal štěkot.
Budu rád, když mi vysvětlíte jak postupovat bod po bodě, čeho se mám vyvarovat, s jakou intenzitou cviky provádět, aby si vypěstoval na míček (závislot jak na herion).
Určitě by mne napadlo spustu dalších otázek jako například - jak ho mám odměnovat, aby nedošlo opět k tomu, že piškot bude lepší než balonek? apod. ale k tomu se určitě dostanem v návaznosti na vašich odpovědích.
Přeji příjemný den a těším se na odpověď.
dave
 
Příspěvky: 3
Registrován: úte lis 03, 2009 11:16 am

Re: Převýchova

Příspěvekod Ludek » pát lis 06, 2009 9:45 am

Hola,
odstraňte míček z psova dosahu.Za žádnou cenu jej nesmí získat "zadarmo".Neprezentujte také nikdy míček tak,aby jej mohl uchopit,pokud zrovna již s míčkem necvičíte.To cvičení ale přijde mnohem později. Jako odměnu používejte stále ony vámi zmíněné piškoty. A cvičte klidně denně. Chviličku jen.
A také a to je nyní nejdůležitější,každý den uvažte psa tak,aby se neškrtil či nezamotával do vodítka a kousek od něj si se svou přítelkyní s míčkem házejte a ukazujte ,jaká je to sranda a vůbec nejlepší věc na světě. Ale ne příliš transparentně,přímo jemu . To by cítil třeba jako nějakou boudu. Jeden druhému.Psa si vůbec nevšímejte. Dělejte to klidně i dvakrát denně ale jen po dobu asi jedné minuty. Pes nebude reagovat.Asi tedy. Ale i kdyby vytrvejte alespoň dva týdny trvajícího zájmu,než mu míček podkopnete pod nos a necháte jej zvítězit. Vytrvejte jen ve svém úsilí. Musíte mít víru,protože onen poslední a rozhodující týden zájmu může přijít až třeba po dvou měsících.Pokud víru nemáte,nalaďte si na TV kanál Noe,oni vám pomohou :wink: No a potom už můžete následovat mou práci na videu.No a až za hódně dlouhou dobu,kdy budete jist,že míček je pro psa drogou,začněte jej používat coby odměnu.
Uživatelský avatar
Ludek
Site Admin
 
Příspěvky: 968
Registrován: stř led 17, 2007 8:41 pm

Re: Převýchova

Příspěvekod dave » pát lis 06, 2009 10:55 am

Dobrý den,
děkuji za odpověď. Většinu cviků již umíme, takže v tom nebude problém. Akorát jsem byl zvyklý mu je dávat rukou a teď když se je pokouším plivat, tak se mi přilepí k rtu a špatně odpadává, nebo je odnese vítr a chudák pes ho dostane třeba až na potřetí :-) Cvičení s míčkem jseh chtěl zavést proto, že následné popotahování je pro psa větší odměnou než pouhý piškot. Už kdysi jsme to dělali s peškem, ale jak sám víte ten je húře skladný. Vaše odpověď na můj dotaz je v podstatě stejná jako Váš článek a video. Moje nejistota pramenila z toho, že pes má zájem o míček protže si s ním hrál, byl mu házen apod., ale byl ochoten ho upustit a během hry udělat pauzu, aby např. očichal nějakou stopu v lese. Pokud ho přivážu a budu dráždit tak po něm bude stratovat, protože to bude opět považovat za hru. Jak tedy rozpoznám moment, kdy jeho touha po míčku překročila pomyslnou mez a kdy začít cvičit s míčkem? Koupím tedy postroj, protože když jsme to zkoušeli, tak se na obojku - jak píšete škrtil a budu ho pravidelně v krátkých intervalech dráždit, minimálně 2 týdny denně a doufat, že během té doby vypozoruji nějakou změnu v chování už při pohledu na míček.
Dále by mne zajímalo tohle:
Byli jsme na procházce, psa jsem uvázal ke stromu a začal ho dráždit balónkem. Házel jsem ho různě kolen něho a podporoval ho hlasem, aby ho chytil. Protože se pes asi třikrát zakuckal, jelikož ho škritl obojek a s vědomím toho, že to stejně mají být krýtké interval jsme toho nechali. Balónek jsem schoval do kapsy (bez vítězství) a šli jsme. Jenže cestou domů objevil plastovou láhev a tu psi milují a vrhnul se na ni. Běžně jsem to neřešil, nechal ho ať si hraje a většinou jsme ji donesli až na sídliště k popelnici a tam ji vyhodili a já měl i dobrý pocit, že ten les čistíme, ale tentokrát mne napadlo, zda to nemůže mít nějaký vliv na to, co cvičíme? Pes byl totiž rozdrážěný - balónek nedostal - ale pak objevil něco jiného a řekl si - no co, když mi nedáš balónek, tak si budu hrát s plastovou láhví. Mám to příště zakázat a udržovat v tom, že to já určuji hladinu vzruchu, nebo si v klidu můžu říct, že jde o jiný předmět a ten mu ponecht?
Předem děkuji a přeji příjemný den.
dave
 
Příspěvky: 3
Registrován: úte lis 03, 2009 11:16 am

Re: Převýchova

Příspěvekod Lucie » pát lis 06, 2009 11:05 am

Taková malá technická - z vlastní zkušenosti používám pouze piškoty zn. Opavia. Ty levnější se totiž v ústech rozpadají, lepí se a celkově se blbě plivou.
http://www.lucieskopalova.com
tvorba www & fotografování
http://www.skolapropsy.com
výcvik psů & handling
http://www.autopujcovna.in
Autopůjčovna Brno
Uživatelský avatar
Lucie
Site Admin
 
Příspěvky: 925
Registrován: sob led 20, 2007 1:36 am
Bydliště: Brno

Re: Převýchova

Příspěvekod dave » čtv lis 19, 2009 2:29 pm

Dobrý den,
pečlivě trénujeme drive na balónek. Výsledek = 2 přetržená vodítka a jednou povolil uzel na balónku :-) Pes je uvázaný u stromu a s přítelkyní si kopeme s balónkem po zemi. Pes štěká a vybíhá po balónku, je evidentní že jej chce. Bohužel se několikrát rozběhne natolik silně, že sebou pořádně škubne až spadne a zakvičí bolestí - a tehdy se nás zmocnuje lítost. Posledně jsem ho tedy odvázal od stromu a rozhodl se, že vyzkouším psa držet za postroj a pokopávat balónek před ním. Jelikož je normálně submisivní bral můj uchop za postroj jako určitý zákaz, hlasem jsem ho naváděl k tomu, aby o míček usiloval a při tom jsem mu v tom bránil. Pes se snažil dostat k míčku, když jsem ho hlasem motivoval, ale zároveň se na mne otáčel s pohledem jako proč ho držím??? Výsledkem byl zmatek na obou stranách, tak jsem toho raději nechal. Ten den si mi taky stala ještě jiná věc, která mě dost rozhodila. Balónek používáme pouze na toto cvičení u stromu a když náhodou se přikutálel k němu a pes jej chytil opět jsme ho povzbuzovali, přetahovali se s ním, pustili a nechali ho vyhrát a pak bez povelu pusť mu jej vytrhli z mordy a pokračovali v kopání si s ním a dalším dráždění. Posledně když jsme zkoušeli to držení za postroj a pokopávání a byli jsme z toho takoví zmatení, jsem jej opět vydráždil a psa pustil, aby ten pokopnutý míček chytil a šel zpět k tomu stromu, kde furt bylo uvázané vodítko. Během toho co jsem jej odvazoval si pes vedle mě sednul a balónek pustil. V ten moment jsem cítil jako by se ve mně něco rozsypalo!!!
Když je uvázaný u stromu a dráždíme ho, tak balónek chce, dokonce tak, že máme strach, aby si neublížil. A pak ho klidně vyplivne???

Mysleli jsme si, že vše děláme správně a přestanem ho uvazovat u stromu a pak se stane tohle.

Co máme dělat? Jsme netrpěliví a 2 týdny cvičení je málo, aby si vypěstoval závislost? Nemůže si ublížit? Přestože má postroj, vypadá to děsivě, když vší silou vystartuje a pak s kvikotem sebou mlaskne o zem. Taky se stává, že se mu vodítko různě zamotává kolem nohou, protože pobíhá ze strany na stranu, aby míček ulovil a kdybych mu to měl pořád spravovat, nedělal bych nic jiného.

Nebo je to povahou psa?

Můžeme přejit na cvičeni přivolání s balónkem - s tím, že jej dostane pouze za dobré předsednutí, potahat se sním, vyškubnout atd. aby si to spojil, že balónek je čistě odměna

Nebo v sobě máme potlačit lítost a dál psa uvazovat ke stromu a cvičit jen to?

Otázek je zde mnoho a to svědčí o tom, že jsme zmatení. Pes je aktivní a chce cvičit a my zase nechceme, aby si ublížil.

Prosím podělte se o svůj názor.
dave
 
Příspěvky: 3
Registrován: úte lis 03, 2009 11:16 am

Re: Převýchova

Příspěvekod Ludek » čtv lis 19, 2009 8:46 pm

Vodítko nechť je uvázáno co nejvýše,bo tak se pes nezamotá a při výrazné silové investici jej vodítko vzepne a ne strhne. Vytrvejte a POKRAČUJTE DLE MÉHO NÁVODU.Pakli je to opravdu tak vážné (míním vaše obavy o pohodu psa při práci) přijeďte o víkendu do Prahy. Seminář vždy zodpoví více otázek,než je očekáváno :wink:
Uživatelský avatar
Ludek
Site Admin
 
Příspěvky: 968
Registrován: stř led 17, 2007 8:41 pm


Zpět na Výcvik psů

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků

cron