dominantní pes

Vše co se týká výcviku psů

dominantní pes

Příspěvekod RON » čtv dub 01, 2010 9:38 am

Teď prosím o radu : dobrman Ron 1 rok za plotem hlídá jak o život , včera ale byl jak šílený, když z druhé strany u plotu bylo nějaké štěně.
držel jsem jej zkoušel aby se očuchali, ale štěkal a chtěl se k němu dostat jako ke kořisti a z mordy mu stříkala pěna jak u vás na obraně u sloupu. Mám to eliminovat, nebo zatím vzhledem k obraně nedělat nic.
:hop
Uživatelský avatar
RON
 
Příspěvky: 8
Registrován: stř bře 31, 2010 1:24 pm

Re: dominantní pes

Příspěvekod Ludek » čtv dub 15, 2010 6:53 pm

Doporučuji důkladně prostudovat předchozí fórum o nedůvěře - viewtopic.php?f=7&t=148 Mnoho odpovědí je již napsáno tam. Každopádně každý špatná reakce na cokoli má být zastavena. Zastavit negativní výlev adrenalinu lze jen silným podnětem ,v tomto případě bolestí. Ať si navoněné pintrády trhnou!Věřte mi. Žádné domluvy,konejšení či ukazování buřtů nepomůže. Pes musí znát mantinely které nesmí překročit a ty mantinely musí být pevné. Otec vašeho psa předává majoritně nervóznější štěňata a při našich posledních trénincích,po té zimní pauze,Ronova nervozita vzrostla. A to je právě díky jeho nikým neblokované investicí do špatných vzruchů. Nebojte se zakročit. Musí to však být přímo v tomto vzruchu,jako brzda. Nikoli jako trest někdy po pár sekundách. Trestat psa je blbost. jen důsledně požadujte takové chování,jaké se vám od vašeho pejska líbí. A na obranu to vliv mít nebude.To je jen stále omýlaná pověra. Lovit pejsky se prostě nesmí.Proberem to podrobně na tréninku v neděli :wink:
Uživatelský avatar
Ludek
Site Admin
 
Příspěvky: 968
Registrován: stř led 17, 2007 8:41 pm

Re: dominantní pes

Příspěvekod Sali BNT » pon dub 19, 2010 1:09 pm

Vzhledem k tomu, že mám doma čtveřici též "nervosnějších pesoj", považuju se za vhodnou ke komentáři.
Projev psa je třeba obestavět mantinely přípustnosti a nežádoucí věci zakázat tak, aby to fungovalo. Za nežádoucí považuju vysírání se do druhých psů, ale je rozdíl, zda jsou moje zvířata na mé straně plotu či zvenku.
Svůj pozemek řeším neprůhledným bezpečným vysokým oplocením, a komentáře mých zvířat k těm na ulici okřiknu, ve smyslu dost, ticho a nebudeš si toho venku všímat, nechci to, protože to prostě nechci a tečka. Chápu jejich teritorialitu, ale bude laskavě prováděna více potichu. Nenapadlo by mě něco s nima přes ten plot zkoušet seznamovat, ale klidně vylezu ven, štěně si pomazlím a svoje jebky na druhé straně brány ořvu, že jakýkoli komentář jim nepřísluší.

Venku je to jinak, po psech požaduju absolutní ignoraci jiných příplotových magorů,
je běžný nešvar mít velkou zahradu, chatrnou drátěnku a za ní vofčouna zježenýho jak dikobraz, co je na svý straně king a rve šíleně pletivo, aby předved svou sílu za bezpečnou ochranou...nestojím o žádné úrazy z plotových střetů, ani o nějaké zmítání se na šnůře či diskuse na téma, kdo tady velí, když se něco mojeho neovládne a odpoví, dostane to okamžitě na obojku poctivý svazarmovský ceres, že tohle je NE a kolem plotu si klidně uděláme ovladatelnost s ignorací toho na druhý straně...opravdu pak čuby raděj maj selektivní vidění, je to pro ně lepší.
Nervíky s sebou nesou jistou hyperaktiovitu a špatnou sebekontrolu, a je tomu třeba pomoct vhodným nastavenímtoho mantinelu, by si pes opravdu všiml, kam mu ho stavíte.

Dotaz pro admina LUďka: píšeš majorita odchovů po otci...po kterém otci to je? mám mlhavé tušení, že to je otec, co tady má zapsaných asi 150 potomků, majorita je 70 a více, to jich znáš tolik? já znám asi 4, z toho dvě skutečně nervnější, ale taky znám jejich matky a potvrzuje se mi, že povahu do typu nervové činnosti dělá fena matka...
Sali BNT
 
Příspěvky: 132
Registrován: ned říj 26, 2008 9:19 am
Bydliště: Svinařov u Kladna

Re: dominantní pes

Příspěvekod Ludek » úte dub 20, 2010 7:27 am

Mínil jsem většinu kterou po Batlerovi znám,respektive všechny. T.j. dva potomci co měli lekci - hrůza. Obou se tuším majitelé zbavují či již zbavili. Jeden potomek hrůza nejhroznější - napadala všechno co se dalo s šíleným strachem v očích. Nyní trénuji dva potomky intenzivněji. Jeden z nich je zde zmíněný Roník a také jedna fenka . Pracovně použitelní oba. Pod správným vedením schopni dojít až na vrchol. Pokud chceš Rozárko vědět o těchto dvou zvířátkách víc, třeba jestli doma už někoho napadla anebo se ne a ne nedokáží soustředit na práci,optej se majitelů.Osobně jsem pro otevřenou diskusi,každý to tak ale nemá. Jediné co mohu dodat je,že ať mají tito dva pejsci naprosto odlišné matky,jsou v práci naprosto stejní. Ale já si s tím poradím,pokud mi budou majitelé důvěřovat a udělají co jim řeknu.
Napsal jsem majorita,bo jednou je náhoda,dvakrát tendence,ale napotřetí bych sázel už na jistotu. Přenašečem je tedy dle tohoto schématu otec. Nicméně je to pořád lepší jako trubky DominikaHP či Jasmína HP z nichž jedna měla na 100% narkolepsii.Musím si vzpomenout která. Narkolepsie je vedena kupříkladu po Indianě Elva. Až tento týden mne MVDr Kvapil ujistil,že se jednalo právě o toto dědičné onemocnění. Chci tedy napsat,že je lepší velkomnožit Halit paša dobrmany atavistického chování spojeného s chytrostí a nadprodukcí adrenalinu,než povahově bezbarvé tydýty.Tedy lepší pro mne. A taky pro ty,kteří s nimi opravdu cvičí.Sice neznám příliš trenérů,kteří jsou schopni takovéto zvíře vlastněné ke všemu začátečníky vésti,avšak věřím,že se nakonec vše v dobré obrátí :wink: .
Uživatelský avatar
Ludek
Site Admin
 
Příspěvky: 968
Registrován: stř led 17, 2007 8:41 pm

Re: dominantní pes

Příspěvekod Sali BNT » úte dub 20, 2010 9:13 am

Luďku, chápu a taky mám radši zvířata projevově vybarvená, než beztvará, ale majitelů se ptát nebudu, už jen proto, že správně popsat chování psa, opravdu objektivně, nikoliv přes vlastní filtry a limity zkušenostma, umí jen ten, kdo má obrovskou praxi, znalost etologie psa a oči pro koukání a mozek pro analýzu dat, což nedokážou ani mnozí znalí psovodi...
Pokud pozoruješ u všech zvířat, která ti po uvedeném otci prošla rukama, společný povahový rys, a rys popisuješ jako "atavistické chování spojené s chytrostí a nadprodukcí adrenalinu", pak je to svým způsobem velké plus, jistý návrat k původnímu projevu dobrmana, jaký byl za našich mladých let, a považoval se za normální...ale nedej bože, aby neměli citlivě a řádně nastavený mantinely, v zádech klidovýho a praxe s touto povahou znalýho psovoda a domácí zázemí takový, aby zbytečně nenaráželi...
Sali BNT
 
Příspěvky: 132
Registrován: ned říj 26, 2008 9:19 am
Bydliště: Svinařov u Kladna

Re: dominantní pes

Příspěvekod Ludek » úte dub 20, 2010 10:51 am

Jak jsem napsal. Pro mne lepší jako HP tydýti.I když pokud by bylo pravdou tvé tvrzrní o dominanci matek,tak ty spící pany žádný přenašeč nervozity nezachrání. Rozhodně ale nevhodné pro začátečníka. Takový pes vede jen k zoufalství majitelů - těch co chtějí psa na gauč,anebo jen tak na rekreační sport. Viz ti tři zoufalci,co se výcviku nevěnují naplno. Píši teď konkrétně o Batlerovi a jeho odchovech,které jsem měl já či Lucie v rukou.
Je tu mnoho lepších a kvalitnějších psů,předávajících onen pozitivní vzruch bez rizika průseru pokud se se štěňaty intenzivně nepracuje,což majorita toho (ti tři) co jsem potkal byla.Plně v rozporu s prezentací kenelu co tohoto psa vlastní a naprosto nesmyslně používá. Mělo by tam stát: nabízím k záchraně před dalším vězněním štěňata dobrmana,která až vyrostou tak vás bez řádného výcviku sežerou anebo někoho jiného,či nějaká zvířátka a taky se budou ježit a histericky ječet,mnohdy hrůzou. Budou se těžko soustředit a pokud se jim nebudete erudovaně věnovat anebo je nebudete tlumit nesmyslným drilem,budou štěkat,ničit své okolí a vůbec vysírat,až se z toho vy ,nebozí nalétnuvší zájemci o produkt kenelu co reklamu nepotřebuje,totálně zvencnete.Tak tak by to bylo správně :t . Přesuňme však tuto debatu ,pokud v ní chceš pokračovat,na nějaké jiné místo tohoto fóra,než je výcvik.Sem to nepatří :wink: .
Uživatelský avatar
Ludek
Site Admin
 
Příspěvky: 968
Registrován: stř led 17, 2007 8:41 pm

Re: dominantní pes

Příspěvekod Sali BNT » úte dub 20, 2010 11:59 am

pozor, nepsala jsem o dominanci matek, ale původní označení bylo nervosita, a o té nervositě a jejím přenášení něco vím.
Mě se ten pes otec jako jedinec líbí, a mám pro něj slabost, ale k vyhodnocení, byť subjektivnímu, jeho odchovů, nemám dostatečná data, je Ti jasné, kolik dospívajících a už dospělých odchovů po různých fenách bych musela vidět pracovat a žít, aby něco mohla hodnotit, takže debatu končím.
Sali BNT
 
Příspěvky: 132
Registrován: ned říj 26, 2008 9:19 am
Bydliště: Svinařov u Kladna

Re: dominantní pes

Příspěvekod Jana » úte dub 20, 2010 4:23 pm

Jasmína HP? Co je to za fenu? Takové štěně jsem ještě neodchovala......
:D :D :D :D :D :D :D
Jana
 
Příspěvky: 212
Registrován: pon bře 12, 2007 2:32 am

Re: dominantní pes

Příspěvekod Ludek » úte dub 20, 2010 5:10 pm

Tak Jasmína není Halit paša slečno Janičko? To jsem nevěděl,že něco tak výcvikově negramotného produkuje i někdo jiný než vy.Měl jsem na mysli samozřejmě vaši Jasmínu Bohemia Gotika. Každopádně je to téma na diskusi v jiném fóru. Asi zdraví,neníliž pravda :wink: .
Uživatelský avatar
Ludek
Site Admin
 
Příspěvky: 968
Registrován: stř led 17, 2007 8:41 pm

Re: dominantní pes

Příspěvekod Sali BNT » stř dub 21, 2010 6:56 am

No, LUďku, já to nevydržím a rejpnu si, prosímtě za všechny ty tydýty na necvičitelná stvoření, co se do nich navážíš, můžeš vlastně TY, neb to jsou všechno offspringové slavné Indiany Elva, na které si výcvikářsky vylámalo zuby dost lidí před Tebou, jasně, byli to svazarmovští amatéři, zážitky s Indinou na LVT se vyprávěly dobře, on i Irin se svou střelnou reakcí byl zážitek,
leč byli to mladý lidi, co si na kšeftvýcvik jen hráli, jako hobby s pejskem,
až jsi přišel z brna tehdy TY, s tou maršálskou holí v tornistře, a dokázal jsi nemožné, jak sám rád přiznáváš ve slabých chvilkách, fakt jsi čubu rozkousal, i když jsi jí tehdá v kyjích vzal roztřepeným obuchem přes oko, pěknej hematom a sedřeninu tam měla, kousala dál i potom, což o něčem vypovídá....ale genom se zřejmě očůrat nedá, čuba dala potomky, co hryzali, i potomky, co prostě nehryzali, netahali a nedělali kromě nyvých úsměvů nic, ale kdo to věděl, když se rodil vrh F BG a až na Františku, co se bála, se projevoval pěkně aktivně...vem si Fausta...
a z vrhu G po Gize vrh J, kde všichni bráchové byli aktivní a chtiví dělat, jeden se přes tebe někam prodával s trojkama, majitelka, kterou znám z pouťáků, mě tehdy říkala, že ho nezvládala uřídit v aktivitě a sebeprosazování, a jen jasmínka je netahavý nonaportový nyvák...mozaiky, prostě mozaiky, ale mozaika dá další mozaiku....a dala, A2 HP po ní obsahuje Ambrosii mnou zvanou Roza svině, to tedy žádná knedla neje :lol:
takže jsi to zas až tak nepokakal, žes Indiny uchovnil a toto umožnil, dá se vybrat a jít dál. :hop
Sali BNT
 
Příspěvky: 132
Registrován: ned říj 26, 2008 9:19 am
Bydliště: Svinařov u Kladna

Re: dominantní pes

Příspěvekod Ludek » stř dub 21, 2010 10:42 am

Milá Rozárko. Právě proto,že nyní vidím co jsem spáchal,snažím se otevřít chovatelům či milovníkům plemene oči. Nebyl v tom tehdy pražádný business. Pouhopouhý osobní vztah s majitelkou Indiany. Podařilo se mi opravdu nemožné.A tím jsem dal pokračovat jedné z linií,které vedou dobrmana do stoupy.
A že jich teď je. Stejně by k tomu došlo. Ale třeba ne tak jak se stalo. Třeba by pramáti zvířátek co je HP množí byla nějaká silná pracovní fena,zdravá jako řípa. A ne Indiana Elva,fenečka chatrného zdraví,s onemocněním pateře,s příšernou reakcí na střelbu a nevyrovnanou povahou. No a potom co mi popsal MVDr Kvapil jak vypadá narkolepsie u psa,na 99% byla i takto nemocná. Loreta Elva,její polosestra kterou jsem cvičil,trpěla narkolepsií na 100%.
Ano mezi potomky se po ní pár pracujících psů vylíhlo.Zrovna ten zmiňovaný Jonáš(alespoň si myslím že míníš jeho) zase takové terno nebyl. Neměl trojku,ale dvojku.IPO,ne ZVV. Byl spíše neurotik,jak dominantní. Kolik je ale odpadu mezi potomstvem? A to jsou zvířata,která jsou majiteli tlačena vzhůru. Bez jejich podpory,by nevylezla zpod gauče.
Je nutné nalíti si čistého vína,pokud si má dobrman zachovat alespoň stín své někdejší podoby a použitelnosti. Je pochopitelně nesmysl se takových psů zbavovat. Avšak v momentu náznaku předávání těchto průserů,je třeba okamžitě takováto zvířata z chovu vyřadit. Stejně tak jak vždy nalezne hůl ten kdo psa chce bíti,nalezne se i omluva pro vrh roztomilých štěňátek,spíše proradost jak na práci, nesoucí tyto patologické informace.

Proto prosím pěkně paní patoložko,přestaň prát průsery potrhlé přítelkyně.Pomaloučku potichoučku pochcípají použitelní představitelé pracovního pinče.Pokud poslechneš prosbu přítele plemene,potažmo pomůžeš pozměněnit plán produkce pejsků přežívajících pouze pomocí politováníhodné podpory pokrytectví,prokážeš podstatnou pomoc . Protože pokud pánbůh pomůže,pozastavením přizdisráčů pomůžeme povaze,percipováním problémů pateře prohlédne pejskařská populace,přehlížející příšernou prognózu poklesu pracovní použitelnosti.Popření podstaty pokroku pověrami přináší pouze pozastavení pravdy.Poté přichází poznání.Při pokračování přehlížení průserů plemene přijde poznání pozdě. :t
Uživatelský avatar
Ludek
Site Admin
 
Příspěvky: 968
Registrován: stř led 17, 2007 8:41 pm

Re: dominantní pes

Příspěvekod Sali BNT » stř dub 21, 2010 5:35 pm

tuším, že ta holka s tím Jonášem závodila podle trojek na těch pouťákách...
Sali BNT
 
Příspěvky: 132
Registrován: ned říj 26, 2008 9:19 am
Bydliště: Svinařov u Kladna

Re: dominantní pes

Příspěvekod Sali BNT » čtv dub 22, 2010 9:19 am

Luďku, prosímtě vem tu debatu a přestěhuj jí do topiku, kam se hodí,
tady začala u otce, co vykazuje jisté rysy dominanta a prosazuje se určitým způsobem v potomcích,a skončila P-aPelem na Procitnutí kolem megaPinčovek...a výcviku se týká už jen obecně.
Apel je hezký, ale směrem ke mně brečíš na nesprávném hrobě, můj cíl není jakýsi upocený pseudopracák, ale pinč schopný konkurovat malinám, a převyšující je adaptivní inteligencí.
Tento cíl je však plošně nereálný, neb taková zvířata jsou určena jen pro velmi omezený rozsah klientely, potřebují erudované pohodové a chápající psovody-parťáky, s náhledem i nadhledem,
a zájemců o vlastnění koňopesů je neporovnatelně více, takže rozštěpení plemene prostě zabránit nedokážeme a je to svým způsobem i dobře, říká se, že každému, co jeho jest. jediné, co musíme, je apelovat na zdfravý rozum chovatelů, aby vedle pinče-malinoida chovali tzv. pinče universály, zdravé, chytré a sportovně laděné, schopné rodinnmého života i rekreačního sportu, bez patologických nestabilit, nervů a bez úhrabů všemi negativními směry. K tomu nám dopomáhej Bůh. :-q
Je od tebe hezké, že jsi, jistě v obavě, abys nevytvořil zas nějakou další linii vedoucí do stoupy, dramaticky omezil své celosvětové exteriérové kšefťáky, viz Tvůj web, kde sekce Psů ve výcviku pomalu zeje prázdnotou, a věnuješ se přednostně přípravě psovodů s jejich psy na jejich cestě k pracovnímu uplatnění pinčovek, přeju Ti v nastolené cestě hodně úspěchů.
Já sama mám nějakou představu, jak dostat vedle sebe pinčofku s kvalitami bazilišky, ovšem bez těch baziliščích úporných nutkání, potřeby šidítka v hubě a inteligence hlavně instinktivní, která je pro maliny typická, asi obětuju i něco tvrdosti výměnou za inteligenci a compliance, kterou já osobně upřednostňuju.
Sali BNT
 
Příspěvky: 132
Registrován: ned říj 26, 2008 9:19 am
Bydliště: Svinařov u Kladna


Zpět na Výcvik psů

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

cron