Jixa od Dvou lvů - přínos do chovu anebo průser?

Inzerce, rady, oznámení

Jixa od Dvou lvů - přínos do chovu anebo průser?

Příspěvekod Lucie » ned lis 14, 2010 9:35 pm

Fascinuje mě ,presentace chovných fen zde v ČR. Myslím, že mnozí zájemci o štěňata s prac.vlohami jsou záměrně a úmyslně mystifikováni za účelem prodeje štěňať, jejichž matky jsou spíše karikaturou toho "pravého" dobrmana! K čemu jsou všechny ty výstavní tituly, když chovatel vědomě může šířit dědičné zdravotní a povahové vady? Krása není vše...zdraví a povahu tomu vašemu dobrmanu nezachrání...

A nyní jedna z presentací budoucího vrhu vhodného pro sportovní kynologii (!!!???) vybrala jsem pouze ony části, kdy je veřejnost úmyslně mystifikována nesoudností chovatelky posoudit povahovou a zdravotní kvalitu své feny.

Ebony queen: Jack i Jixa jsou vášnivý aportéři s velkou chutí do práce, proto očekáváme temperamentní štěňátka s pracovním drivem a nekonfliktní povahou.
------------
Přijala jsem již několik rezervací s požadavkem hlavně pro sportovní kynologii a výstavy.
-----------
Jixa od Dvou lvů dle slov majitelky - Díky své temperamentní a živé povaze je výborná na výcvik. Při obranách má plné razantní zákusy. Je velice bdělá při hlídání našeho domu a má výborný orientační smysl. Nikdy mě nenechá zaspat i kdybych úmyslně chtěla. Pokud po zazvonění budíku nevstávám, neustálým olizováním mě nejen probudí, ale i mě vyšťouchá z postele......"jde se přece paničko ven a hlavně pak bude na mě čekat mísa žrádla".
Protože jsme výcvik pojali jako napínavou hru, vybízí mě ke cvičení i při venčení. A tak cvičíme na šišku, na klacík, na cokoliv co přijde pod ruku. Ze cvičáku jí nemůžeme dostat domů, stojí uprostřed a jen míček nám pomůže dostat jí do auta dobrovolně.


----------

A já si nyní říkám, proč 3letá fena nebyla schopna složit všestrannou zkoušku 1.stupně a ZTP (mezinárodní bonitaci s kousáním - zde v ČR jsou bonitace pouze bez kousání) a je presentována jako výborné pracovní zvíře. V potaz beru to, že další fena v uvedené chovce Hermína Zkanape má nejen ZTP, ale nyní i IPO 3, obě jsou trénovány současně. Jixa je známa nejen svou nestabilní povahou v tréninku obrany, ale především svým diskutabilním zdravím (což považuji za ten největší průser!) - je neplnochrupá, má špatnou sklovinu, díky níž přišla o zub (ve vrhu J od Dvou lvů nebyla sama) a hlavně byla zoperována na utržený kolenní vaz (což je z největší pravděpodobností dědičná záležitost, jak předpokládá nejeden odborník). Otec budoucích štěňátek je sice zajímavý (má výstavní výsledky, koušky, zdrav.vyšetření), ale věděla chovatelka, že jeho přímá sestra musela být utracena ve velmi mladém věku, díky totálnímu selhání imunity? viz.http://www.dobibande.at/akida_eng.html - i zde se jedná o genetickou predispozici, která se v chovu dobrmana objevuje.

Jaký bude přínos do chovu, chovu, který je tolik prošpikován nemocemi? Chovu pracovního plemene, kde není pes schopen "zadržet pachatele"?

Samozřejmě, uvedená chov.stanice není zde v ČR jediná, je mnoho těch, kteří nemají na obou rodičích ani jednu zkoušku z výkonu, i tu "sebeblbější ZUP-ZOP-HOP", ale je potřeba trochu soudnosti a pokory. A zamyslet se nad tím, jakou cestou se dát...
http://www.lucieskopalova.com
tvorba www & fotografování
http://www.skolapropsy.com
výcvik psů & handling
http://www.autopujcovna.in
Autopůjčovna Brno
Uživatelský avatar
Lucie
Site Admin
 
Příspěvky: 925
Registrován: sob led 20, 2007 1:36 am
Bydliště: Brno

Re: Jixa od Dvou lvů - přínos do chovu anebo průser?

Příspěvekod Efa » pon lis 15, 2010 12:13 pm

.... na SVK dogfóre prebehla pred časom informácia o operovanom nádore u psa Jonas Abba-Sonja
http://www.dogforum.sk/viewtopic.php?f= ... 12#p199812
Uživatelský avatar
Efa
 
Příspěvky: 15
Registrován: pon kvě 14, 2007 11:07 am
Bydliště: Sk

Re: Jixa od Dvou lvů - přínos do chovu anebo průser?

Příspěvekod Armida » stř lis 17, 2010 10:13 am

Kdy se konečně chovatelé zamyslí a budou soudní? Cožpak nemá nikdo žádnou zodpovědnost k povaze a zdraví dobrmana? Kdy konečně začnou přemýšlet a v prvé řadě půjde o zdraví a to, k čemu byl vyšlechtěn? Pokud nebudou chovní jedinci pracovně zdatní... min. zkoušky 2.st u fen a 3. u psů a mít veškerá možná zdravotní vyšetření max. 3 měsíce před krytím negativní, nekryl bych. To je jen můj pohled. Je jasné, že i ta vyšetření nezaručí 100% zdraví, ale pravděpodobnost se zdravého zvířete se myslím tímto zvyšuje. Zawora
Armida
 
Příspěvky: 16
Registrován: pát kvě 22, 2009 10:27 am

Re: Jixa od Dvou lvů - přínos do chovu anebo průser?

Příspěvekod Katka » stř lis 17, 2010 8:18 pm

Řekla bych, že to vychází z naší národní povahy. Každý má přece to nejlepší a málokdo hledá chyby u sebe. Stačí se podívat na webové stránky ostatních chovatelů. Člověk občas nevěří vlastním očím.
Jixu neznám, ani paní chovatelku. Fascinuje mě, presentace dobrmana, který nemá zkoušku, jako výborného pracovního psa. Dle stránek, je vidět, že se majitelé oběma fenkám věnují, tak nechápu jak je možné, že tak výborná pracovní fena nemá ani zkoušku prvního stupně.
Po přečtení o osudu Jasmin Abba-Sonia mě překvapuje volba krycího psa.
Po mé vlastní zkušenosti, se u mé další feny budu velice rozhodovat, zda bude mít někdy štěňata. Pokud budu přesvědčená, že je zdravá a že je pro chov přínosem a sama si po ní budu chtít nechat štěně, tak pak se možná rozhodnu, že bude po ní odchov. Pokud by měla zdravotní problémy, které jsou popisovány, tak bych ji v chovu nevyužila. Měla bych k tomu dva důvody: riziko pro fenu samou (měla bych o ní strach) a předpoklad k tomu, že to předá svým potomkům.
Uživatelský avatar
Katka
 
Příspěvky: 29
Registrován: stř bře 21, 2007 6:32 pm

Re: Jixa od Dvou lvů - přínos do chovu anebo průser?

Příspěvekod Lucie » čtv úno 10, 2011 5:13 pm

Koukala jsem, že "chovatelka" Ebony Queen nakonec nakryla jiným pejsem. Šikovným pracáčkem s patřičným věkem a aktuálními zdravotními testy...ovšem změna krycího psa nevezme ten fakt, že matka štěňat Jixa od Dvou lvů (z hlediska genetiky je důležitá vždy rodina matky a matka jako taková) má výše popsané uvedené nedostatky, díky kterým by slušný chovatel, raději krýt neměl, zvlášť když má doma kvalitnější chovný materiál na kterém může stavět svůj chov...jen díky takovýmto chovatelům, kterým nejde o přínos do chovu, je plemeno dobrman zřejmě nenávratně v háji zeleném :dolu
http://www.lucieskopalova.com
tvorba www & fotografování
http://www.skolapropsy.com
výcvik psů & handling
http://www.autopujcovna.in
Autopůjčovna Brno
Uživatelský avatar
Lucie
Site Admin
 
Příspěvky: 925
Registrován: sob led 20, 2007 1:36 am
Bydliště: Brno


Zpět na Vše o dobrmanech

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků

cron