BUDOVÁNÍ OSOBNOSTI PSA, zvládnutí negativních vzruchů – I.dí

BUDOVÁNÍ OSOBNOSTI PSA, zvládnutí negativních vzruchů – I.dí

Příspěvekod PavlaN » úte pro 28, 2010 9:12 pm

Zajímalo by mne,zda je možné nějak začlenit k ostatním psům nedůvěřivého psa dp psí společnosti. Mám fenu,která má sice již složenou zkoušku z výkonu,ale jiné psy kolem sebe nesnese. Zkusila jsem hromadnou socializaci mezi puštěnými psy na cvičáku a bylo to ještě horší. POřád se jen oháněla kolem sebe a sekala zuby. Měla koš,ale to je vlastně jedno. Prostě toto nepomáhá. Snažila jsem se ji okřiknout,ale to bych si strhla hlasivky. Poradily mi elektrický obojek. Z toho mám strach.
PavlaN
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv pro 23, 2010 2:30 pm

Re: BUDOVÁNÍ OSOBNOSTI PSA, zvládnutí negativních vzruchů – I.dí

Příspěvekod Ludek » stř pro 29, 2010 2:06 pm

Hromadná socializace je na prd ! V tomto případě a pro začátek alespoň . Zvykněte ji nejdříve na jednoho psa,nejlépe samce bez výrazného libida. Nejdříve na vodítku. Pokud vaše fena vystartuje, trhněte vodítkem tak,že si to opravdu zapamatuje. Nebojte se zabrat. Ať klidně vidí všechny svaté v ten krátký okamžik.Zároveň s tímto podnětem se výrazně verbálně ohraďte. Ostnáč mohu doporučit. Elektriku ne a v budoucnu,právě při vzruchu a útoku na jiného psa při zmíněné hromadné socializaci,může pes vyhodnotit impuls jako útok nejbližšího ze psů a celé je to v rektu,protože to výlev negativního adrenalinu ještě podpoří.Nepoužijete li ovšem takový level,že to vašeho psa zcela paralyzuje. Což je prasárna. Takže znovu a znovu na prověšeném vodítku nechávejte fenu v kontaktu s druhým psem,znovu a znovu ji ukažte,že jakákoli agrese je nepřípustná. Pokud to uděláte jednou pořádně,tak to může stačit na celý život. To znovu a znovu je totiž limitované. A to tak že velmi. Pokud budete s povelem fuj jen tak poškubávat vodítkem,pes si z toho nebude nic dělat a akorát se utvrdí,že to nic neznamená a jste v loji. Takto se dělají ze psů neurotici,protože se v dnešní době každý bojí říci či napsat pravdu a pokrytecky se schovává za dobrá slova ,uklidnování a podávání pamlsků. Zastavení nežádoucí činnosti není trest! Je to jen ukončení zlořádstva v jeden jediný okamžik třeba i silou spolu s povelem,který svou platnost dostává přímo úměrně právě se silou při jeho vyslovení použitou. Nesnažte se aplikovat do zákazových povelů radost :r
Je jedno odkud jí jedna přistane. Důležité je,aby fena neviděla nijaký kupříkladu nápřah,aby jí podnět zastavující nežádoucí činnost zasáhl doslova jako blesk,ale aby bylo jasno,že tento podnět přišel právě se zákazovým povelem.
Až potom můžete fenu se psem kterého jste jí dali pos nos pustit. Věřte mi,že se nic nestane. Dejte jí raději košík. Při náznaku agrese ji okřikněte a pokud bude ve vašem akčním radiu a budete li mít možnost zasáhnout tak aby si toho nevšimla,neváhejte použít sílu. Ale ještě jedno. Žádné hrození! Jen suchý krátký švih kterékoli vaší končetiny tak,aby si z toho váš pes uvědomil jen onen dopad. Zablokováním útoku zablokujete defacto strachovou reakci a pokud zbavíte vašeho psa strachových reakcí mezi které vámi popsané útočení patří,respektive strachu,učiníte jeho život mnohem snadnějším. A za to ta krátká nepříjemnost kterou bude muset podstoupit stojí.
Takto postupujte ještě několikrát,míním s několika jinými psy. Uvidíte,jak se vám fena změní doslova před očima. Hodně štěstí :wink: !
Uživatelský avatar
Ludek
Site Admin
 
Příspěvky: 968
Registrován: stř led 17, 2007 8:41 pm

Re: BUDOVÁNÍ OSOBNOSTI PSA, zvládnutí negativních vzruchů – I.dí

Příspěvekod PavlaN » čtv pro 30, 2010 5:48 pm

I když si asi měli na cvičáku co povídat,tak sem vás poslechla. Jakmile dnes feňule vyjela po prvním psu tak jsem ji zezadu nakopla tak,že si to asi opravdu pamatovat bude. Asi se mi to povedlo protože ten útok přestal jakoby se mávlo kouzelným proutkem. Byla trochu zkoprnělá,ale jinak v pohodě. Okamžitě sem si vyslechla,že se do psů nekope.Jenže co sem měla dělat,když na to trhnutí vodítkem už nereaguje?Je to to jakste psal,že už jeto pro ni normální situace.Totálně se obrnila proti mému křiku či tomu vodítku na stahováku. Nehádala sem se s nimi,ale jsem si jistá že fena pohyb nohy nezaznamenala. Každopádně děkuju.Funguje to.A dělala sem pak poslušnost a šlapala krásně. Po cvičáku jsem s kamarádkou co má retrívra šla na procházku a celé se to zopakovalo.Ani ta nevěřila svým očím,že si dokonce ti psi pak spolu hráli.Můžete mi napsat jestli jí nemůžu nějak ublížit?
PavlaN
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv pro 23, 2010 2:30 pm

Re: BUDOVÁNÍ OSOBNOSTI PSA, zvládnutí negativních vzruchů – I.dí

Příspěvekod mercedes » sob led 01, 2011 10:47 am

Dobrý den tohle téma mě hodně zajímá,ačkoliv můj pes dle toho jak jsem ho od malička vedla by měl být dostatečně socializovaný(od mala byl mezi lidmi,psy-starými mladými,štěňaty s kterýma si hrál,akorát od těch lidí si stále drží odstup).Vždy když zkusil frajeřit,jsem to včas zatrhla,ale teď obrovskou rychlostí se čím dál tím víc se psy nesnese a to nejvíc,že si "honí triko" na slabších.
Důvod by byl proč to dělá,jak už jsem psala,že je bázlivější a občas ho nějaký jedinec prohnal-tak teď dělá to samé.Teď už to tak jednoznačně to na něm poznat nejde,většinou dělá to,že psa vyzívá ke hře,bez jakýhokoliv náznaku agrese a potom asi podle toho pozná co si může dovolit,tak najednou hop a skok a už psa muchlá pod sebou.Ono to až tak hrozivý není,tak jak se zdá,ale lidi o svý psy mají strach a nejhorší je,když si ho vezmou do náruče,v tu ránu pes je silný a toho mojeho to ještě víc pobouří-takže si dokážete představit tu komedii.Když ho mám na vodítku,tak to celkem jde,toho dokážu sklidnit.
Tak bych se chtěla zeptat,jestli mu jí mám natáhnout a může vědět,že jśem to byla já(ale aby neviděl ten nápřah) anebo to udělat,tak aby vůbec neviděl,že jsem to byla já?
A pak bych měla ještě jeden dotaz,jak jsem psala o tom rotvajlerovi,že se s mým psem nesnese,tak se mi stalo,že jsem šla sama a on na mě letěl,ale jak zjistil,že nemám svýho psa,tak se sklidnil-ale je možné,že by někdy mě napadl?
Děkuji za odepověď M.
Uživatelský avatar
mercedes
 
Příspěvky: 69
Registrován: ned čer 27, 2010 5:32 pm

Re: BUDOVÁNÍ OSOBNOSTI PSA, zvládnutí negativních vzruchů – I.dí

Příspěvekod Ludek » ned led 02, 2011 12:30 am

Nechtěl bych aby to tady vypadalo jako návod na týrání pejsků,ale nechť psovi přistane nežádoucí činnost zastavující podnět jakkoli a odkudkoli tak,aby pes nezpozoroval odkud to přišlo. Pochopitelně že je možné psovi ublížit. Patrně tedy. Mě se to nikdy nestalo. Ještě jednou ale. Tato krátkodobá nepříjemnost,dá psovi celoživotní svobodu. Stojí zato riskovat tedy. No a že bude psovi jasné,že to přišlo od pána je přeci nevadí. Naopak. Každopádně je to lepší,než aby si myslel,že to bylo od někoho jiného. Nemusíte se bát porušení vztahu mezi psem a psovodem. Vysoký drive útoku pod negativním adrenalinem,kryje psovu duši před následky zastavujícího podnětu. Jde o to,udělat to v průběhu vzruchu. Cokoli co přijde poté je již trestem. trestat psa považuji za zbytečné,pokud ne za blbost.
Co s e Mercedes týče onoho RTW,tak opravdu odpovědět neumím,bo se mi rozbila koule. Míním tu křišťálovou. Asi se budete muset nechat překvapit :r Nic podobného se mi ale za můj život se psy nestalo,takže pokud nebudete malovat čerta na zeď,tak se to nestane i vám.
Uživatelský avatar
Ludek
Site Admin
 
Příspěvky: 968
Registrován: stř led 17, 2007 8:41 pm

Re: BUDOVÁNÍ OSOBNOSTI PSA, zvládnutí negativních vzruchů – I.dí

Příspěvekod mercedes » ned led 02, 2011 4:56 am

Děkuji za odpověď,ne určitě za týrání to nemám :-q pokud to pomůže mě i jemu a okolí,tak proč ne.
Jinak já se toho rotvíka nebojím,sem se zastavila a řekla sem mu co blbne,že psa sebou nemám,tak na mě čučel.Ale jemu nejsou ani dva roky a tolikrát kvůli nám dostal a to ne málo a sami viděj,že to k ničemu nevede,teď sem mu taky řekla ať ho nechá,aby ho nebil-odpověděl,že si to nesmí dovolit-no ten pes za to nemůže,to oni.tak nevím nevím co z toho psa bude.
Uživatelský avatar
mercedes
 
Příspěvky: 69
Registrován: ned čer 27, 2010 5:32 pm

Re: BUDOVÁNÍ OSOBNOSTI PSA, zvládnutí negativních vzruchů – I.dí

Příspěvekod Emir » stř pro 14, 2011 5:03 am

Dobrý den,nevím jestli zrovna tady píšu dobře,ale zkusím to :) Mám doma dva roky starého psa,chrta plemeno Sloughi.Když mu byl rok a něco tak se poprvé porval s Něm.ovčákem který ho furt šikanoval.Emir už to jednoho dne nevydržel a vlítnul na něj.Ale problém mám teď jiný a to je jeho agrese když je na vodítku.Dřív startoval pouze a jenom když druhý pes první zavrčel,zaštěkal,ale teď jde do útoku okamžitě,už z dálky vidí psa a připravuje se do boje,chytím si ho na krátko abychom mohli projít a on v ten moment kdyby se mi vyvlíknul tak snad zabije.Znehybňuju ho tím,že mu obojek na krku překroutím tim ho přiškrtim a on dá pokoj.Je to čím dál tím horší.Před 3 měsíci jsme si vzali z útulku fenu-Kanárský podenco,je zlatá :) když ona chce k psovi,tak začne štěkat,možná on to bere špatně a hned startuje,nevím???Asi si jí taky hlídá???Jenže on tohle dělá i když je venku sám.Prosím poraďte co s tím mám dělat.Díky Marcela
Emir
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte pro 13, 2011 6:32 pm

Re: BUDOVÁNÍ OSOBNOSTI PSA, zvládnutí negativních vzruchů – I.dí

Příspěvekod Ludek » sob pro 17, 2011 11:34 am

Čekal jsem,zda sem napíše někdo jiný nějaké jiné moudro,než že metla vyhání z pekla. Celé to začalo už v tom štěněčím věku. Neměla jste nechat svého psa se psy ,kteří jej utlačovali. To je lepší najít vhodnější kamarády.
Pokud se ale pes po nějakém psu ožene,byť je v právu,musí následovat minimálně ohrazení se psovoda. Takto vychovávaný pejsek pak zcela jasně ví,že něco takového jako je agrese je ty ty ty. To už se ale stalo,respektive nestalo. Nyní je pes ve své agresivitě v podstatě utvrzován tím,že se stane přidržováním psovodem součástí ochrany týmu. Byť je pod strangulací. Pro zastavení vzruchů tohoto typu použijte prověšené vodítko a trhnout a prověsit a trhnout a prověsit. Síla kterou použijete pro zastavení nežádoucí činnosti musí být přímo úměrná síle s jakou pes zaútočil. To znamená žádné žinýrování se.
Fenu si spíše nehlídá. Její štěkot však funguje jako vzruchový startér
Doporučuji si pročíst zde na fóru ve výcviku tuším budování osobnosti a také tu někde je fórum pro chrty. Fórum je sice mrtvé,avšak ty rady,byť znějí sebepříšerněji,jsou platné stále
Uživatelský avatar
Ludek
Site Admin
 
Příspěvky: 968
Registrován: stř led 17, 2007 8:41 pm

Re: BUDOVÁNÍ OSOBNOSTI PSA, zvládnutí negativních vzruchů – I.dí

Příspěvekod mercedes » ned pro 18, 2011 8:32 pm

Tak tohle mi dělá ten můj druhej dobrouš malej osmiměsíční,když je na vodítku,to vypadá jak by toho psa chtěl zabít,ale jak je na volno tak nic.Mě na tohle pomáhá,že mu prostě dám sedni,vodítko se povolí a je klid.Velkej mi to dělal taky,teď jen občas,ale tomu většinou stačí v klidu říct "vyser se na něj je to nevzdělanec" :mrgreen: ,no někdy to chytne oba najednou,tak prostě pak seděj no.
Uživatelský avatar
mercedes
 
Příspěvky: 69
Registrován: ned čer 27, 2010 5:32 pm

Re: BUDOVÁNÍ OSOBNOSTI PSA, zvládnutí negativních vzruchů –

Příspěvekod mercedes » stř led 25, 2012 8:45 pm

Nevím kam to napsat,tak sem:
Chtěla bych se zeptat,jak psovi odebrat z huby hadr,peška a podobně.
Já totiž,když mu dávám kousat,tak drží a nepustí,má to v hubě tak pevně,že bych se mu tam nedostala ani páčidlem,ten prst nezabírá a vyvěšení taky ne radši by se nechal uškrtit,příde mi že v ten moment má křeč v hubě.on už jako dvou měsíční měl velkej stisk,že jsem mu stěží něco odebrala a dokázal se na čemkoliv udržet ve vzduchu.já to zatím řeším tak,že mu dávám něco lepšího a pak zase stejně musím čekat až to pustí a já s ním od toho škubnu.známá mi poradila drbnout ostnáčem a říct pust,ale nevím jestli je to správný.
Děkuji za odpověď M.
Uživatelský avatar
mercedes
 
Příspěvky: 69
Registrován: ned čer 27, 2010 5:32 pm

Re: BUDOVÁNÍ OSOBNOSTI PSA, zvládnutí negativních vzruchů –

Příspěvekod Ludek » sob led 28, 2012 4:00 pm

Ten prst zabírá! Jen je třeba jej správně použít. Natlačte řasu koutku mezi moláry opravdu silou. Je to přeci odrostlé štěně. Malé holky s tím nemají problém u dospělých psů,tak se snažte. Vyvěšování je blbost,je to nejčastější chyba doporučovaná na cvičácích. Vyvěšení má vést k upevnění zákusu a ne ku ztrátě kořisti. Pokud psa nebudete cvičit v budoucnu,tak si ho pro mne za mne oběšte. Stejně tak si klidně pokažte povel pusť a třeba rovnou s ostnáčem. Povel pusť znamená sedni a ihned uchop to cos pustil. Jakmile se to pohne.Ostnáč nechť si vaše kamarádka nasadí sama ať ví zač je toho loket. Na štěně něco takového nepatří!
Uživatelský avatar
Ludek
Site Admin
 
Příspěvky: 968
Registrován: stř led 17, 2007 8:41 pm


Zpět na Abeceda výcviku Luďka Šilhavého

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron